Ohal Durumunda Yurtdışına Çıkarken Yapılması Gerekenler

Ohal Durumunda Yurt Dışına Çıkabilir Miyim

2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu, 15.Temmuz.2016 tarihinde yapılan darbe girişiminden sonra, Anayasanın 120.maddesi uyarınca 20.Temmuz.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak 3 ay süreyle tüm Türkiye’de yürürlüğe girdi. Yaşadığımız olaylarla birlikte Olağanüstü Hal Kanunu, 3 ay süreyle Türkiye’de pek çok şeyi değiştirecek, ancak seyahat tutkunlarını en çok ilgilendiren kısım; son günlerde özellikle İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında yaşanan hareketlilik ve olağan üstü kalabalıklar oldu. Marmara Bölgesi hava sahasının tekrar açılması ile birlikte geciken uçuşlar yapılmaya başlandı, ancak havaalanında son günlerde yaşadığımız olaylar nedeniyle özellikle yurt dışı çıkışlarda çok ciddi tedbirler getirildi. Aslında dünyada pek çok ülkede yaşanan olaylara bağlı olarak zaman, zaman olağanüstü hal durumu ilan edildiğini de bu noktada belirtmek gerekir. Yaşanan terör saldırıları nedeniyle Fransa’da da olağanüstü hal uygulandığını ve son Nice saldırılarından sonra bu sürenin tekrar uzatıldığı düşünüldüğünde, eğer doğru belgelerle havalimanına gidilirse, yurtdışı çıkışlarında hiç bir zorluk yaşamayacağınızı söyleyebiliriz.

 

Olağanüstü Hal Nedeniyle Yurt Dışına Çıkışı Yasak Olanlar

Öncelikle yapılan yeni düzenleme ile birlikte rektörler dahil tüm YÖK mensubu akademisyenlerin yurtdışına çıkışı geçici bir süre ile durduruldu.

 

Yeşil Pasaportlu Kamu Görevlileri Yurtdışı Çıkış İşlemleri

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sayfasında 19.Temmuz.2016 tarihinde yapılan açıklamaya göre yeşil pasaport olarak bilinen ve kamu görevlilerinin belirli şartları sağlamaları halinde alabildikleri hususi pasaporta sahip Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkışı hakkında ise bir takım kısıtlamalar getirildiği açıklandı. Buna göre; “hususi ve hizmet damgalı pasaport sahibi kişilerin eş ve çocukları da dahil olmak üzere yurtdışına çıkış yapmak istemeleri halinde, personelin bağlı bulunduğu kurum ve kuruluşlarının yurtdışına çıkmalarında mani bir durum bulunmadığına dair bilgi alındıktan sonra hudut kapılarından çıkışlarına müsaade edilecektir” açıklaması yapıldı. Bu açıklamaya göre;

-Eğer halen bir kamu kurumunda çalışan yeşil pasaport sahibiyseniz, yanınızda mutlaka çalıştığınız kurumun “İlgili Makama” hitaben yazdığı  “yurtdışına çıkılmasına mani bir durum yoktur” ibaresinin olduğu ıslak imzalı ve ekinde de imza sirküleri bulunan bir resmi yazı olması gerekiyor. Bu kişilerden önce İstanbul Atatürk Havalimanında G kontuarının arkasında bulunan “vize ihlal” bölümüne gitmeleri ve kendileri hakkında yapılan GBT araştırmasının sonucunu beklemeleri isteniyor. Tüm bu işlemler sırasında seyahat edecek kişilerin uçak bileti, pasaport ve çalıştığı kurumdan alınmış yazı ve imza sirküleri kontrol ediliyor. Eğer istenen tüm evraklar tamam ise, kişinin yurtdışı çıkışına izin veriliyor.

-Eğer yeşil pasaport sahibi emekliyseniz, SGK’dan yurtdışı çıkışı ile ilgili belge ve döküm almanız gerekiyor. Yine vize ihlal bölümüne gittikten sonra pasaport ve biletlerini ibraz etmeniz gerekiyor. GBT araştırması sonucunda herhangi bir sorun yok ise yurtdışına çıkışınıza izin veriliyor.

 

Normal Pasaportlu Vatandaşların Yurtdışı Çıkış İşlemleri

Kırmızı renkli normal pasaport sahibi Türk vatandaşlarına, pasaport kontrolü sırasında yaptıkları iş soruluyor ve bunu kanıtlayacak bir belge isteniyor. Bu nedenle yanınızda yine işyerinden alınmış ve “İlgili Makama” hitaben yazılmış “yurtdışına çıkılmasına mani bir durum yoktur” ibaresinin de olduğu ıslak imzalı ve ekinde de imza sirküleri bulunan bir resmi yazı olması gerekiyor. Ayrıca varsa işyeri kimliğinizi de yanınızda bulundurmanız gerekiyor. İşveren iseniz, sahip olduğunuz tüm işyeri belgelerini yanınızda bulundurmanız isteniyor.

 

 

Yeşil veya Normal Pasaportlu Öğrencilerin Yurtdışı Çıkış İşlemleri

Yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerden, okudukları okuldan alınmış yine ıslak imzalı öğrenci belgesi talep ediliyor.

 

Çalışmayan Normal Pasaportlu Vatandaşların Yurtdışı Çıkış İşlemleri

Eğer şu anda herhangi bir işyerinde çalışmıyorsanız, vize alabilmek için sigortasından yararlandığınız yakınlarınızın sigorta dökümlerini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

 

Emekli veya Bağkur’a Bağlı Normal Pasaportluların Yurtdışı Çıkış İşlemleri

Emekli ya da Bağkur’a bağlı Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkabilmeleri için yanında mutlaka SGK dökümlerinin olması gerekiyor.

 

Asker Emeklilerinin Yurtdışına Çıkış İşlemleri

Asker emeklilerinin GBT araştırması için pasaport kontrolünde ayrı bir bölümle iletişime geçiliyor. Yapılan araştırma sonucunda herhangi bir sorun çıkmazsa ancak yurtdışına çıkmalarına izin veriliyor.

 

Pasaportsuz Gidilen Ülkelerde Durum

Pasaport olmadan sadece nüfus cüzdanı ile girilebilen Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’ne gidecek Türk vatandaşlarının yukarıda bahsedilen evrakları yanlarında bulundurduğu sürece sadece nüfus cüzdanlarıyla geçiş yapmalarına izin veriliyor.

Bütün bu işlemler, özellikle İstanbul Atatürk Havalimanında yaşanan terör saldırısından sonra havalimanı girişlerinde ek güvenlik önlemleri alındığı ve darbe girişimi sebebiyle havalimanlarında ertelenen uçakların yolcularının da olduğu düşünüldüğünde, tüm havalimanlarında çok uzun sürebiliyor. Dolayısıyla uçak saatinizi kaçırmamak için havalimanına en az 5 saat önceden gitmeniz gerekiyor. 

Sırakadaki Blog
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder