Nedir bu Overbook, Overbooking ve No Show?

Overbook nedir

United Airlines uçağında yaşanan skandal sonrasında daha sık duyduğumuz“overbook” kelimesi, birçoğumuzun aslında dahil olduğu fakat haberdar olmadığı bir uygulama türüdür.

 

Peki nedir bu overbook?


Havayolu firmaları satışa sunduğu seferin biletlerine ek olarak, yolcuların uçağı kaçırma, geç gelme ya da zamanında yapmadığı check-in işlemlerinden dolayı uçağın kapasitesinin üstünde yaptığı bilet satışıdır. Overbook ya da overbooking uygulamasına takılan yolcular genellikle, VDB (Voluntary Denied Boarding) ile yani gönüllü olarak bir sonraki uçakla seyahat edilmesi sağlanır. Bu durum uçağın kalkışına ve yolcuların seyahatine engel olacağı için firma tarafından ya biletiniz Business Class’a yükseltilir ya da tüm masrafların karşılandığı konaklama gibi imkanlar sunar. Seyahat ettiğiniz havayolu firması nadiren görülen overbooking durumlarında seyahat engeli ile ortaya çıkan tazminat ve diğer problemlerle firma ve yolcu mağduriyeti yaşanmaması için yolcuya yine alternatif çözümler sunulmaktadır.

 

Peki firmalar bu durumlarda neler yapar?

 

VDB uygulamasını kabul etmeniz durumunda eğer o an uçakta yer var ise biletiniz bir üst sınıfa yükseltilir Business Class olarak seyahat edersiniz. Uçakta yer olmaması durumunda eğer yine kabul ederseniz bir sonraki sefere kadar firma tarafından misafir edilirsiniz. Sonraki sefer tarihinde eğer süre farkı varsa konaklama ve diğer imkanlardan faydalanmanız sağlanır. Firmanın bu imkanları sağlaması tazminat ve diğer sorunların önüne geçmektir. Oluşabilecek maddi ve manevi zararların karşılanması firma sorumluluğunda olduğu için yaşayabileceğiniz olası bir durumda yetkililer ile iletişime geçerek sorununuzu çözüme kavuşturabilirsiniz.

 

Overbooking yapan havayolu şirketleri no show seyahat yerine yani rezervasyon yaptırsa da uçağa binmeyen ya da yedek yolcusu olmayan seferlerden kar edilmesi sağlanır. Overbook bilet satışları genellikle uçağın kapasitesinin %5 ile %10 üstünde yapılır.

 

 

Overbook’a takılmadan seyahat etmek istiyorum ne yapmalıyım?

 

Diye soracak olursanız, kontuara geçerek görevli aracılığıyla check-in işleminizi zamanında yaptırmanız ve uçağınızın kalkışına en az iki saat önce havalimanında olmanız gerekmektedir. Eğer sadece el bagajınız var ise mobile cihazınız ya da bilgisayarınız üzerinden online check-in işlemini uçuşunuza 24 kala yapabilirsiniz. Uçağınızın hareket edeceği kapıya geçerek zaman kazanabilirsiniz. Alternatif olarak kiosk cihazlarında check-in işlemi yapıp biletinizi kendiniz de bastırarak direkt olarak uçağınızın kalkacağı kapıya geçiş yapabilirsiniz.

 

Yaşanabilecek her türlü problemde havayolu görevlileri ile iletişime geçerek hızlı çözümler üretebilirsiniz. Ucakbileti.com iyi uçuşlar diler.

Sırakadaki Blog

Bu Kategorideki Diğer Bloglar

Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder