
Jetlag Nedir, Nasıl Geçer?
Seyahate çıkan eşinizden veya dostunuzdan muhakkak duyarak kulak dolgunluğu edindiğimiz bir terim olan jet-lag nedir?, jet-lag nasıl geçer?, jet-lag olmamak için ne yapmalıyız? Ve jet-lagın tedavisi nedir? gibi sorularınıza bu makalemizde yanıt bulabileceksiniz.
Jetlag Nedir?
Jet-lag, uzun uçak yolculukları sırasında, vücudun biyolojik saati ile uçuş esnasındaki zaman farkından dolayı ortaya çıkan bir uyku rahatsızlığıdır. Vücudumuz, uçakla seyahate başladığımız yerin zaman dilimine alışık olduğu için, gidilen yerdeki yerel saate bir süre kadar ayak uyduramadığı için uyku düzenindeki bozukluğa verilen isim, olarak da söyleyebiliriz.
Jetlag Nedeni Nedir?
Jet-lagın nedeni temelde saat düzensizliğinden ötürü uyku düzeninin bozulmasıdır. Kişide çeşitli fizyolojik belirtilerle kendini gösterir ve çeşitli yöntemler ile ya jet-lag oluşması engellenir, ya da ortaya çıkması muhtemel semptomlar minimalize edilir.
Jet-lagtan en çok etkilenen yaş grubu yaşlılardır. En az etkilenen grup ise gençler ve çocuklardır. Gençler ve çocuklar gidilen yerin zaman dilimine daha kolay adapte oldukları için jet-lagın etkilerini en az yaşayan gruptur.
Jetlag Belirtileri Nelerdir?
Jet-lagın temel belirtisi kişide oluşan uykusuzluktur. Uykusuz kalan kişi, dinlenemez ve beraberinde yorgunluk, baş ağrısı, gözlerde yanma ve sulanma, bitkinlik, keyifsizlik, isteksizlik, kas ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, mide sorunları, ishal, kabızlık ve hatta kadınlarda regl belirtileri jet-lagın belirtilerindendir. Bu semptomların kişiden kişiye göre değişeceğinden ve bu durumun geçici bir durum olduğunu vurgulamakta fayda var. Peki jet-lagın bir tedavisi var mı?
Jetlagın Tedavisi Nedir?
Jet-lag olmak herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Çünkü durum tamamen biyolojik saat kavramından kaynaklanmaktadır. Jet-lag’ın tedavisi dinlenmektir. Gittiğiniz yere bir an önce uyum sağlayabilmek adına yapabileceğiniz birçok şey mevcuttur. Her uçak seyahatiniz sonrası kabus gibi günler geçiriyorsanız birkaç önlem alarak jet-lagın etkilerini hafifletmek veya ortadan kaldırmak mümkündür.
Jetlag Olmamak İçin Ne Yapılmalı?
Jet-lag olma engeline takılmamak için öncelikle uçakta uyuyabilmek biyolojik saatinizi ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Vardığınız yerde gün ışığına çıkmak ikinci bir seçenektir. Bu sayede henüz gündüz olduğuna inanan vücudunuz kendi sirkadiyen ritmini düzenlemeye konsantre olacaktır. Jet-lag olmamak için diğer bir yöntem ise, her ne kadar her zaman olamayacak olsa da, uçuş saatlerinizi uyku zamanınıza göre ayarlamak olacaktır.
Jetlag olmamak için Jet-lagın ilacı var mıdır?
Sorusunun ise yanıtı uyku hapları. Elbette ezbere değil, doktorunuzun kullanmanızda bir sakınca görmediği, sizin adınıza reçetelendirdiği ilaçları kullanmalısınız.
Jet-lag olmanın en temelinde ise beslenme düzensizlikleri yatıyor. Yolculuğa çıktığınızda, biyolojik sisteminize müdahale eden kafein ve alkol gibi zararlı tüketim maddelerinin her biri bünyenize ekstra uykusuzluk olarak geri dönecektir.