İlk Defa Uçak Yolculuğu Yapacak Kişilerin Bilmesi Gerekenler

İlk Defa Uçak Yolculuğu Yapacak Kişilerin Bilmesi Gerekenler

İlk Defa Uçak Yolculuğu Yapacak Kişilerin Bilmesi Gerekenler

Çağımızın en güvenli ve konforlu ulaşım araçları tabi ki uçaklardır. İl defa uçak yolculuğu yapacak insanlar da doğal olarak vardır. İlk defa uçak yolculuğu yapacak kişilere tavsiyeler de diyebileceğimiz bu yazıda birtakım bilgileri listeledik. Her ilk gibi, ilk uçak yolculuğu da heyecan ve belki de tedirginlik yaratabilir. Aslında otobüsle seyahate göre pek de farklı olmayan uçak seyahati için ilk defa uçak yolculuğu yapacaklara önemli tavsiyelerimiz bulunmakta.

 

Uçak bileti alma ve bagaj hazırlığı

Özel hava yollarının kurulmasıyla uçak bileti ücretleri hava yolları arasındaki rekabetle sunulmaktadır. Ucuz uçak bileti alırken en ucuz fiyata seyahat etmek için hangi hava yolu firmasını tercih edeceğinizi karşılaştırma siteleriyle belirlemeniz mümkündür. Tercihinizi yaptıktan sonraysa uçak biletinizi internet üzerinden veya yakınlardaki bir seyahat acentesinden satın alabiliyorsunuz. İnternetten alacağınız bilet içinse cep telefona gelen mesaj ve nüfus cüzdanı ile havaalanına gitmeniz ve sonradan ilgili havayolu şirketinin kontuarına giderek checkin yaptırmanız yeterlidir. Bu sırada elinizde herhangi bir bilet olması gerekmemektedir.

 

Bagaj hazırlık

Uçak seyahatiniz sırasında yanınıza iki çeşit bagaj alabiliyorsunuz. Normal şartlarda yolcu bagajı olarak belirtilen ve genelde 15-20 kg’ye kadar ücretsiz bir şekilde uçak bagajında sizin adınıza taşınan bu bagajı, görevlilere checkin esnasında teslim edip uçuş sonunda alabilmektesiniz. Kabin bagajıysa uçuş esnasında yanınıza alabildiğiniz bir bagajdır. Bu el çantanıza ilave küçük bir valiz de olabilmektedir. Ağırlık değil boyut sınırı bulunmaktadır. Fakat bazı havayolları 8 kg’den fazla kabin bagajı kabul etmemektedir. Ayrıca eğer bagajınız 15-20 kg’yi geçtiyse kalan eşyaları ilave ücret ödememek için kabin bagajınızla taşıyabilmeniz mümkündür. Ve ya yanınıza alacağınız eşyalar fazla değilse sadece kabin bagajıyla seyahat edebilirsiniz. Çünkü uçuş sonrası gideceğiniz yerde yolcu bagajınızın gelmesini bir süre beklemeniz gerekecektir. Bagaj kısıtlamalarıyla ilgili bilgilere havayollarının sitesinden daha detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

Check-in

Bu kelime size biraz yabancı gelebilir. Check-in, bileti internetten veya acenteden almış olan yolcunun havaalanında ilgili havayoluna uğrayıp oturacağı yerin belirlendiği, kimlik doğrulamasının yapıldığı, biniş kartının basılıp yolcuya verildiği ve yolcunun varsa bagajını teslim ederek bagaj fişini aldığı işlemlere verilen genel bir isimdir. Genelde cep telefonunuza gelen mesajda uçuş saatinden 1,5 saat önce havaalanında olmanız gerektiği söylenir. Bu oldukça önemli bir süredir. Check-in işlemleri genellikle uçuş saatinden yarım saat öncesinde kapanmaktadır. Bu sebepten uçuş saatine en az 45 dakika kalaya kadar check-in işlemlerini başlatmanız yeterli olacaktır. Fakat check-in işlemleri sona erdiğinde uçak kalkmasa bile uçağa alınmanız mümkün olmayabilir. Bu durumlarda bilet parası iadesi de yapılmamaktadır. Bu sebepten uçak yolculuklarınızda bu sürelere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

 

Check-in sonrası

Check-in sonrasında elinizde hangi kapıdan uçağa bineceğinizi, uçakta hangi numaralı koltukta oturacağınızı gösteren biletiniz ve bagaj fişiniz olacaktır. Siz kimliğinizi, ehliyetinizi ya da pasaportunuzu da hazır bulundurun. Kapı numarasına dikkat ederek ilgili kapıya giden güvenlik kontrolü noktasına doğru gidin. Burada yeniden elinizdeki çantanız ve varsa kabin bagajınızı x-ray cihazından geçirmeniz ve uçuş kartınızı yetkiliye göstermeniz gerekecektir.

 

Uçağa doğru ilerleme kısmı

Güvenlik kontrolünü de geçtikten sonraysa uçuş kartınızda yazan kapıya doğru ilerlemelisiniz. Kapı numarasıyla birlikte gideceğiniz yer ve uçuşunuzun numarasını kontrol ettikten sonra sizi uçağa almalarını bekleyebilirsiniz. Bazı durumlarda uçağa doğrudan binerken bazı durumlardaysa havaalanı otobüsleriyle uçağa götürülebilirsiniz. Özellikle de büyük havaalanlarında uçak pistinin olduğu bölgede görevliler haricinde yolcuların yürüyerek uçağa gitmesine izin verilmemektedir. Kapıdaki görevliler zamanı geldiğinde sırayla uçağa binmenize yardımcı olacaktır. Görevlilerin yönlendirmesini takip etmeniz yeterli ve önemlidir. Bu esnada da uçuş kartınızı ve nüfus cüzdanınızı gerektiğinde görevliye göstermek üzere yanınızda hazır bulundurmalısınız.

 

Uçakta yolculuk

Uçakta koltuğunuzu bulup oturduktan sonra kabin bagajınızı koltukların üzerinde bulunan dolaplara yerleştirebilmektesiniz. Uçak içerisinde de uyulacak kurallar, uçağın ne zaman kalkacağı, ne zaman varacağı, gideceğiniz yerdeki hava durumu gibi tüm bilgiler siz anons edilecektir. Bundan sonrasındaysa anonsları dinleyerek uçak seyahatinizin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Varış

Uçak varış noktasında indikten sonra uçağın kapısı açılana kadar beklemelisiniz. Diğer yolcuları takip edip yolcu bagajınızın geleceği kısma kadar kolaylıkla gidebilirsiniz. Burada bir süre bagajınızı beklemeniz gerekecektir. Yoğunluğa ve havaalanına bağlı olarak bekleme süreniz değişebilir. Bagajınızın nereye geleceğini ise tabelalar aracılığıyla ayırt etmeniz mümkündür.

Dünyanın en güvenli seyahat biçimi olan uçakla yolculuk genel olarak bu aşamalardan oluşmaktadır. Uçakla ilk kez yolculuk yapanların bilmesi gereken noktalar aslında oldukça basittir. Yalnızca biraz dikkatli davranmak gereklidir. Her ilk gibi biraz tedirginlik ve heyecan gibi garip hisler içinde olabilirsiniz fakat uçak seyahati oldukça keyifli, konforlu ve güvenlidir. Uçakla ilk kez seyahat etmek sizi mutlu edecektir. Şimdiden iyi seyahatler.

 

✈ Hemen En Uygun Uçak Bileti İçin Tıklayın ✈

Sırakadaki Blog

Bu Kategorideki Diğer Bloglar

Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder