Dünyanın En Tehlikeli Tırmanış Alanları

Hayatımız boyunca sahip olduğumuz birçok hobi var ve bu hobileri zaman geçirmek, ruhumuzu dinlendirmek ve eğlenmek için sürekli olarak tekrarlıyoruz. Kitap okumak, müzik dinlemek, paraşüt uçuşlarına katılmak, kayak yapmak gibi küçük çaplı ve tehlike oranı yüksek olmayan birçok hobi aslında bizim için hobi olmaktan çok gündelik hayatımızın bir parçası hâline gelmiş durumda fakat bu küçük hobiler dışında yapabileceğimiz büyük çaplı, tehlikeli veya tehlikesiz birçok hobi de yok değil.

Bu büyük çaplı hobilerimiz ve eğlence aktivitelerimizin büyük bir çoğunluğu aslında hiç tehlikesi olmayan aktiviteler fakat yaşadığımız dünyada hata gibi bir gerçek ile birlikte yaşadığımız için bu tehlikesi olmayan aktiviteleri yaparken aynı zamanda hata da yapabiliyor ve kendimizi bir anda tehlikenin içinde bulabiliyoruz. Yaptığımız bu hatalar arasında ise yaygın olarak deneyimsiz olduğumuz hâlde yapabileceğimize inandığımız şeyleri yapmak, yapacağımız aktivitenin sorumlu ve uzman kişilerini dinlememek, kötü sonuçlar doğuracağını bildiğimiz hâlde seçimimizi kötü sonuç doğuracak seçenekten yana kullanmak yer alıyor. Bu hataların yanı sıra büyük çaplı aktivitelerimiz arasında ise başlıca uçak paraşütü, bungee jumping, base jumping, tüplü dalış, rollercoaster turları, mağara dalışları, dağ bisikleti, skydiving, rafting, motokros yer alıyor.

Tüm bu aktivite ve sporların hepsinin ayrı bir güzelliği ve eğlencesi var fakat bu spor ve aktivitelerin bir kenarda kalmasını sağlayacak, yıllar boyunca yapılmış ve yapılmaya devam eden bir aktivite daha mevcut ve o da tırmanış

Genellikle dağcıların, izcilerin ve hobi severlerin yaptığı tırmanışlar, adrenalin arayanların ilk adreslerinden biri oluyor ve tırmanışlar yapısı itibariyle tehlike arz ederken, adrenalin tutkunlarının seçtiği dağ ve tepelerle çok daha yüksek tehlikelere ev sahipliği yapıyor.

İşte dünyanın en tehlikeli tırmanış dağları ve tepeleri

 

1) McKinley Dağı: Alaska’da bulunan ve eski adıyla McKinley, yeni adıyla Denali Dağı olarak bilinen bu dağ, Kuzey Amerika’nın en yüksek dağı ve yüksekliği 6.195 metre. Denali Dağı, Alaska Dağları’nın en yüksek zirvesini oluşturuyor. Denali Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi’nin içinde yer alan Denali Dağı’nda tırmanışların yüzde ellisi başarısız oluyor. Denali Dağı’nda yapılan tırmanışlarda bugüne kadar 100’den fazla kişi tırmanış sırasında hayatını kaybetti. Denali Dağı’na tırmanmayı başarabilen ilk kişi Hudson Stuck isimli Amerikalı İngiliz araştırmacıdır. 1913 yılının Haziran ayında tırmanan Hudson Stuck’ın yanında 3 kişi daha bulunuyordu.

 

 

2) Annapurna Dağı: Sanskritçe dilinde Hasat Tanrıçası anlamına gelen Annapurna, Nepal’deki Himalaya sıradağlarında bulunan bir dizi zirvedir ve toplamda 55 kilometre uzunluğundadır. Annapurna masifi toplamda 6 zirve barındırır ve bu zirveler Annapurna 1, Annapurna 2, Annapurna 3, Annapurna 4, Gangapurna, Annapurna Güney olarak adlandırılmıştır. Bu zirvelerden en yükseği 8.091 metre, 26.545 feet ile Annapurna 1 zirvesi; en alçağı ise 7.219 metre, 23.684 feet ile Annapurna Güney zirvesidir. Annapurna 1, yüksekliği nedeniyle dünyanın onuncu en yüksek zirvesidir. Annapurna 1, deniz seviyesinden itibaren yüksekliği 8.000 metreyi geçen 14 adet dağın içerisinde bulunduğu sekizbinlik dağlarından biridir. Ayrıca Annapurna 1, tırmanılan 8.000 metrelik ilk zirvedir. Annapurna 1 zirvesine tırmanırken hayatını kaybedenlerin sayısı 53 kişidir. Louis Lachenal ve Maurice Herzog, 1950 yılının Haziran ayında Annapurna 1’e ilk tırmanışı gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca Jerzy Kukuczka ve Artur Hajzer de Annapurna 1’e tırmanarak sekizbinlik dağlar içerisinde ilk kış tırmanışını gerçekleştirmiştir.

 

 

3) Nanga Parbat Dağı: Urdu dilinde Çıplak Dağ anlamına gelen Nanga Parbat Dağı, sahip olduğu 8.126 metre ile dünyanın dokuzuncu en yüksek dağı ünvanını taşımaktadır. Pakistan’da, Karakurum Dağları uzantısında bulunan Nanga Parbat Dağı, günümüze kadar çok sayıda ölüme neden ve sahne olmuştur.Dünya genelinde tırmanması en zor dağ olarak bilinen Nanga Parbat Dağı’na ilk tırmanış, 1953 yılının Temmuz ayında Hermann Buhl tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

 

4) K2 Dağı: Godwin Austen, Ketu ve Chhogori adlarıyla da bilinen K2, Pakistan ve Çin sınırı üzerinde, Karakurum sıradağlarında yer alıyor. Sahip olduğu 8.611 metre uzunlukla Everest Dağı’ndan sonra dünyanın ikinci en yüksek dağı olarak kayda geçen K2 Dağı, tırmanışı en zor olan dağlardan bir tanesidir. K2 Dağı’na pek çok dağcı tırmanmak istemiştir fakat başarılı olamamıştır. K2 Dağı, dağcılardan çok yardımcı insanları öldürmesiyle bilinen bir dağdır. Dağcılara yardım etmek ve gerekli eşyaları taşımakla görevli olan bu kişiler, oldukça düşük gelirli ve paraya ihtiyacı olan kişiler olduğu için bu dağda çalışmaktadırlar ve her dört dağcıya bir yardımcı düşmektedir fakat yardımcılar bu işi yaparken çoğu zaman hayatını kaybetmektedir. Her dört dağcıya bir yardımcı hayatını kaybettiği için K2 Dağı’na tırmanışların durdurulması dahi istenmiştir ancak dağcılar bu tutkularından vazgeçmemişlerdir. K2 Dağı’na tırmanırken yaşanan ölümler son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve dağcıların tecrübeleri sayesinde azalma göstermiştir. K2 Dağı’na gerçekleştirilen ilk başarılı tırmanış, 1954 yılında Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

 

5) Kanchenjunga Dağı: Kanchenjunga Dağı, Hindistan ile Nepal arasında bulunan 8.586 metre uzunluğuyla dünyanın en yüksek üçüncü zirvesidir. Kanchenjunga Dağı’nda ölüme neden olan unsurlar genellikle buz, çığ düşmesi ve tahmin edilemeyen hava koşullarıdır fakat son yıllarda bu dağdaki ölümler azalmıştır. Kanchenjunga Dağı’na ilk başarılı tırmanış, 1955 yılının Mayıs ayında George Band ve Joe Brown tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

 

6) Baintha Brakk Dağı: Peri masallarında dev anlamına gelen Ogre kelimesinin de bir diğer adı olduğu Baintha Brakk, Pakistan’da bulunan 7.285 metre uzunluğundaki dağdır. Sarp kayalıkların çok fazla bulunduğu bu dağ, buz ile birleştiğinde inanılmaz derecede tehlikeli oluyor fakat adrenalin tutkunlarının vazgeçilmezi olarak da yerini korumaya devam ediyor. Baintha Brakk Dağı’na ilk tırmananlar, Doug Scott ve Chris Bonington’dır.

 

 

7) Eiger Dağı: Eiger Dağı, İsviçre’de Bern Alpleri’nde bulunan ve yüksekliği 3.975 metre olan, İsviçre’nin en ünlü dağlarından biridir. Fiziksel ve teknik açıdan maksimum düzeye sahip olan dağcıların tırmandığı bir dağ olarak bilinen Eiger Dağı’nın kuzey yüzüne “Katil Duvar” ismi verilmiştir. Buz ve kaya düşmesinin en büyük tehlikeler arasında yer aldığı Eiger Dağı’nın ilk tırmanışı 1858 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilmiştir. İlk tırmanıştan sonra da birçok tırmanışa sahne olan Eiger Dağı’na hâlâ tırmanılmaktadır.

 

 

8) Vinson Dağı: Vinson Masifi olarak da bilinen Vinson Dağı, 4.892 metre ile Antarktika Kıtası’nın en yüksek dağıdır ve her kıtanın en yüksek dağının bir araya geldiği Yedi Zirveler kategorisinde de yer almaktadır. Vinson Dağı, National Geographic Society’nin ve Amerika Birleşik Devletleri Donanmasının finansal desteği ile American Alpine Club tarafından keşif gezisi olarak 1966 yılında gerçekleştirilmiştir. Yüksek maliyetlerin tırmanış zorluklarının başında geldiği Vinson Dağı’ndaki diğer tırmanış zorlukları ise soğuk ve fırtınalar ile dağın sıra dışı koşullarıdır.

 

 

9) Cerro Fitz Roy: Güney Amerika’daki Arjantin Patagonyası’nda bulunan ve 3.406 metre yüksekliğindeki bir granit dağ olan Cerro Fitz Roy Dağı, yükseklik açısından tehlikeli değildir fakat dağın granit yüzeyi, şekli ve sıra dışı hava şartları, profesyonel dağcılar için bile oldukça tehlikelidir. Everest Dağı’na yılda yüz dağcı tırmanabiliyorken Cerro Fitz Roy Dağı’na sadece birkaç kişi zorlukla tırmanabilmektedir. Cerro Fitz Roy Dağı’na ilk başarılı tırmanış, 1952 yılında Lionel Terray ve grubu tarafından, ilk başarılı tek başına tırmanış ise 1986 yılında Thomas Bubendorfer tarafından gerçekleştirilmiştir. 

Sırakadaki Blog

Bu Kategorideki Diğer Bloglar

Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder