Bahşiş Verince Garsonların Sizi Kovaladığı Ülke

Ülkelere göre bahşiş kültürü

ABD: ‘Rezervuar Köpekleri’ filmdeki; “Ben bahşiş vermem” cümlesiyle başlayan, “Sadece herkes gibi lanet olası parayı vereceksin” cümlesiyle biten sahneyi hatırladınız mı? ABD’de garsona, barmene, berbere, taksi şoförüne bahşiş vermek bir lütuf değil, mecburiyet! Yüzde 20’den aşağısı kulaklarınızın çınlamasına sebep olabilir.

ALMANYA: Hesaba ‘yüzde 10’ ilave ederek bahşişi otomatikman almış oluyorlar. İster ekstra birkaç kuruş bırakın ister bırakmayın, umurlarında değil.

Bir İçki Ismarla Yeter

ingiltere bahşiş tüyoları

(Fotoğraf: Shutter Stock)

İNGİLTERE: Adisyondaki “Servis dâhil değildir” yazısı, “Bu garson kuru maaşa çalışıyor, at bir şeyler de sevinsin” anlamına geliyor. Barmenlere bahşiş bırakmak ise pek alışılmış bir durum değil, onlara içki ısmarlamanız daha onore edici bir davranış.

FRANSA: Fransa bahşiş konusunda Alman ekolünü takip ediyor. Servis komphriii; yani, “Sen canını üzme, bahşişi hesaba ekledik” diyorlar.

Üstü Kalsın Mı! O Da Ne?

Japonya bahşiş tüyoları

(Fotoğraf: Shutter Stock)

JAPONYA: “Japonya’da yapmamanız gerekenler listesi”nin ilk sırasında ‘bahşiş vermemek’ yer alıyor. “Üstü kalsın” kültürü bu ülkede yok, taksiciler “olmaz” diye terslerler. Garsonlar, paranızı unuttuğunuzu sanıp peşinizden kovalarlar.

BREZİLYA: Garsona bahşiş bırakmak pek alışıldık bir durum değil. Hesaba zaten yüzde 10 ilave ediyorlar. Ancak ülkenin afili plajlarında, şemsiye, şezlong, içecek işlerine bakan arkadaşa 10 real (8.5 TL) verdiniz mi, tüm gün emrinize amade olur. Hamburgeriniz kumsuz, içkiniz buz gibi gelir.

Teşekkür Bile Etmezler

hollanda bahşiş tüyoları

(Fotoğraf: Shutter Stock)

HOLLANDA: Havaları kadar insanlarının da soğuk olduğu İskandinav ülkelerinde bahşiş beklentisi yok. Bahşiş bıraksanız bile teşekkür beklemeyin.

İTALYA: Çoğu yerde hesaba yüzde 10 ‘coperto’ ilave ediliyor. Sevimli ve cana yakın makarnacıların size kaliteli hizmet ettiğini düşünüyorsanız, 2 euroluk bahşiş yeterli olacaktır.

Para Yerine Diş Macunu

kübada halka bahşiş yerine diş macunu

(Fotoğraf: Shutter Stock)

KÜBA: Küba’da halk CUP (peso), turistler ise CUC (dönüştürebilir peso) kullanıyor. Restoranda, barda, otelde 1 CUC (1 CUC=1 dolar) bile bahşiş size en iyi hizmetin sunulmasına yetecek. Havana sokaklarında adres sorduğunuz kişiye kalem, diş macunu ya da sabun vermeniz paradan daha makbule geçer.

MISIR: Ülkeye giriş yaptıktan çıkana kadar her yerde sizden bahşiş talep edecekler. Adres mi sordunuz, fotoğraf mı çektirdiniz; hemen size bir el uzanıyor. Polisler bile hiç çekinmeden bahşiş istiyorlar. Niye mi? Bu sorunun mantıklı bir cevabı yok!

Sakın Masaya Bırakmayın

rusyada bahşiş nasıl verilir

(Fotoğraf: Shutter Stock)

RUSYA: 2000’den sonra tavan yapan kredi kartı kullanımıyla, bahşiş verme oranı diplere vurdu. Ama hâlâ zarif bir gelenek. Bir püf noktasından bahsedelim: Bahşişi masaya bıraksanız patronun cebine gider, o yüzden garsonun eline sıkıştırın.

YUNANİSTAN: Ekonomik krizle inim inim inleyen Komşu’da hesabın yüzde 5’i kadar bile bahşiş, garson arkadaşı ihya edecektir.

Sırakadaki Blog

Bu Kategorideki Diğer Bloglar

Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder