
Amsterdam’a gelmişken midenizi geleneksel Dutch lezzetlerin mahrum bırakmamak için yöresel tatlar konusunda bir önbilgi edinmeli, şehre gittiğiniz zaman lezzetlere yabancı olmamalısınız. Sokak satıcılarındaki yiyecekler ile güzel bir lezzet şöleni yaşayabilir, yöresel restoranlarda eşsiz yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Dilerseniz Amsterdam’dan dönerken Hollanda peynirlerinden satın alabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız bu yemek rehberi oldukça işinize yarayacak.
Hollanda Peynirleri: Amsterdam’da bin bir çeşit peynire rastlayacaksınız. Almadan önce tadarak damak zevkinize göre seçim yapabilirsiniz.
Gouda en meşhur Hollanda peyniridir ve çeşitlerine göre tüketilmeden önce bekleme süreleri vardır. Taze, yumuşak ve süt kokulu olanlara Jong denmektedir. Ayrıca eskilik derecesine göre farklı isimleri vardır.
Tabii Geitenkaas denilen beyaz renkteki keçi peynirlerini, isli peynirleri ve baharatlı peynirleri de unutmamak gerek.
Haring: Kuzey ülkelerinde oldukça sık tüketilen bu balık Hollanda’da çiğ olarak yenmekte. Küp küp doğranmış soğan ve turşu dilimleriyle servis ediliyor. Eğer bu şekilde yemek istemiyorsanız sandviç ekmeğinin arasına koyabilirsiniz.
Stamppot: En meşhur ve en geleneksel Hollanda yemeğidir. Patates püresi kara lahanaya benzer bir lahana ile karıştırılıyor ve üzerine sosis konuyor. Çeşitlerine göre lahana yerine başka sebze tercih edebilirsiniz.
Oliebollen: Genelde kış aylarında ve noelde sokaklarda Oliebollen stantları kuruluyor. Oliebollen neye benziyor diye düşünüyorsanız bizdeki lokmanın üzerine pudra şekeri döktüğünüzü varsayın. Ayrıca elmalı ve kremalı seçenekleri de bulunuyor ve çoğu insan tarafından bu çeşitler daha çok beğeniliyor.
Poffertjes: Sokak stantlarında yapılan minik kreplere Poffertjes deniyor. Üzerine pudra şekeri dökülerek kağıt tabakta servis edilen bu tatlı sokakta yenen geleneksel Hollanda lezzetlerinden biri.
Bitterballen: Hardal sosuna batırarak yenilen bu top top kızarmış köfte kroketlerin içinde patates püresi bulunuyor. Genelde biranın yanında tüketiliyor.
Erwtensoep: İçeriğinde birçok sebzenin olmasına rağmen ağırlıklı olarak bezelyeden yapılan oldukça yoğun kıvamdaki bu Hollanda çorbasının içine sosis dilimleri ekleniyor. Eğer dışarıda içmek istiyorsanız tercihe bağlı olarak küçük tereyağlı ekmek ve füme et ile servis edilebiliyor.
Pompoensoep: Erwtensoep’dan sonra Hollanda’nın en meşhur ikinci çorbası olan Pompoensoep balkabağından yapılıyor. Üzerine garnitür olarak maydonoz ya da dere otu konuyor.
Dropjes: Hollandılar’ın en sevdiği şekerleme olan Dropjes anasonlu ve oldukça sert. Tadı biraz acı olduğu için ballı olanları daha çok beğenebilirsiniz. Neredeyse bütün marketlerde satılıyor.
Patat: Hollandalılar’ın en sevdiği yiyecek kesinlikle patates kızartması. Lüks bir restorana gittiklerinde bile patates kızartması sipariş edebilirler. Tabii ki en güzeli külah şeklindeki kağıtlarda servis ediliyor. Fıstıklı sos, sarımsaklı sos ve ketçap gibi pek çok farklı sos seçeneği bulunmakta. Ancak en çok tercih edileni mayonez.
Bira: Hollanda’nın kendine özgü birçok bira çeşidi bulunuyor. Brouwerij ‘t IJ, Bierfabriek, De Bekeerde Suster ve De Prael şehrin en ünlü ve en sevilen bira çeşitleridir.
Ossenworst: Yöresel Amsterdam yemeklerinden biri olan Ossenworst, çiğ et ve baharatlarla yapılan bir jambon türüdür.
Bami/ Nasi Goreng & Nasi Rames: Bunun için Endonezya yemeği olan Rijsttafel’in küçük hali diyebiliriz. Baharatlandırılmış et, pirinç ya da şehriye ve en üstünde yumurta ile servis edilmektedir.
Broodjes: Jambon, peynir, salam, biftek ya da benzer ürünlerle yapılan küçük bir sandviç çeşididir. Albert heijn gibi marketlerde bulabilirsiniz.
Kroketten: Et, karides ya da peynir içeriği ile hazırlanan kroket şeklinde kızartılmış bir çeşit köfte.
Saucijzenbroodje: Hot dog’a benzeyen bir sandviç çeşidi olan Saucijzenbroodje’de domuz eti de kullanılabiliyor.
Tostis: Izgara edilmiş jambon ve peynirli sandviç çeşidine Tostis denmekte.
Uitmijter: Hollandalıların en sevdiği sandviçlerden biridir. Kızartılmış yumurta ile hazırlanmaktadır.
Asperges: Limburg’da yetiştirilen kuşkonmaz ile yapılan bir yemek çeşididir.
Capucijners met Spek: Domuz pastırması ve fasulye ile hazırlanan bu yemek Hollandalıların favorilerinden.
Gember met Slagroom: Tarçın ve krema ile hazırlanan bu tatlının tadı biraz ekşimsidir.
Gerookte Paling: Yılanbalığı ile yapılan Gerookte Paling, başlangıç yemeği olarak servis edilmektedir.
Hazenpeper: Alkol ile harmanlanan tavşan etidir.
Hutspot: Biftek, havuç, soğan ve patatesin birlikte ezilmesi ile hazırlanan sıcak bir yemektir.
Krabbetjes: Genellikle biftek ile hazırlanan bir yemek çeşididir.
Mosselen: Midye sebze ve şarap ile doldurulup servis edilir.
Rolpens: Et ve baharat karışımı ile yapılan ev yapımı sucuk çeşidine Rolpens deniyor.
Zuurkool met Spek en Wurst: Domuz pastırması ve sucuk ile hazırlanmaktadır.
Stroopwafels: 18. Yüzyıldan beri yapılan bir tatlı çeşididir. Waffle hamurundan daha ince iki hamurun arasına reçel, çikolata gibi malzemelerin konulur.
Oliebollen: Genellikle bayram günleri ve yeni yıl gibi özel günlerde yapılan bir hamur işi tatlısıdır. Üzüm ya da kuş üzümü ile servis edilmektedir.
Limburgse Vlaai: Çeşitli meyveler ile hazırlanan bir tatlı çeşididir. Üstünde krema, çikolata ya da farklı soslar ile servis edilir.
Chocoladeletters: Hollanda’ya özgü bir çikolata çeşididir. Beyaz, sütlü ya da bitter çeşitleri vardır. Günlük tüketilmekle birlikte genellikle özel günlerde tercih edilir.
Filckr: Martijn Van Exel