Bitlis Hakkında Genel Bilgiler
Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Bitlis, komşu olduğu etkileyici Doğu illerinin yanı sıra bünyesinde barındırdığı İslami ve tarihi eserler ile de farklı ve özel bir duruş sergilemektedir. Ahlat Müzesi, Narlıdere, Bitlis Kalesi ve Ulu Camii, şehrin ilgi çekici yapılarından bazılarıdır. Turizm konusunda çok etkin bir şehir gibi görünmese de keşfetmek isteyen ziyaretçilere çok sayıda olanak sunduğunu da belirtmek gerekiyor. Kaleleri ve İslami eserleri hali hazırda muhafaza ediyor olması da tarihi bağlamda bu şehri değerli hale getiren unsurlar arasında yer alıyor.
Şehri ziyaret ettiğinizde büyük bir çoğunluğu sokaklarda olmak üzere kilim ve el dokuması halıların satıldığı dükkanların sayısının çok fazla olduğunu göreceksiniz. Yerli halkın büyük bir kısmı geçimini bu tür ürünler hazırlayarak sağlıyor ve ziyaretçiler tarafından bu ürünlerin büyük ilgi ile karşılandığını belirtmek gerekiyor.
Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bitlis, kültüre dokusunu da hali hazırda korumakta olan şehirlerimizden bir tanesidir. Nemrut dağının patlaması sonrası meydana geldiği söylenen Van Gölü’nün büyük bir kısmı da Bitlis sınırları içerisinde yer alıyor ve şehri etkileyici kılan unsurlardan bir tanesi de hiç şüphesiz ki bu detay olarak karşımıza çıkıyor. Şehirde festival ve etkinlik kültürü de büyük bir gelişme kaydetmiştir. Özellikle Hıdrellez, ihtişamlı gösterilere ve eğlenceli dakikalara sahne olan etkinliklerden bir tanesidir. Ahlat Kültür haftası ve Adilcevaz Ceviz Festivali de şehrin geleneksel hale gelmiş etkinlik çalışmaları arasında kendine yer buluyor.
Şehirde gece hayatına dair ekstrem bir detay karşımıza çıkmıyor. Gece kulübü ve bar konusunda bir hayli zayıf olan şehir, erken saatlerde sessizliğe bürünüyor. Daha çok evlerde düzenlenen küçük çaptaki eğlenceler, yerli halkın eğlence anlayışını oluşturuyor. Bitlis’te ulaşım genellikle şehir içi dolmuş ve otobüsleri ile gerçekleşiyor.