Bingöl Şehri Hakkında Bilgi
Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Yukarı Fırat bölümünde bulunan Bingöl, 1927 yılına kadar Çolik ismiyle Genç Vilayeti’nin bir ilçesiyken 4 Ocak 1936 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. Bingöl'ün; doğusunda Muş, kuzeyinde Erzincan ve Erzurum, batısında Tunceli ve Elazığ, güneyinde ise Diyarbakır bulunmaktadır. 2016 yılında yayımlanan TÜİK verilerine göre 8 ilçe, 11 belediye, 68 mahalle ve 320 köyden oluşan Bingöl, ülkemizde arıcılığıyla nâm salmış önemli illerimiz arasında yer almaktadır. Türkiye'deki kovan sayısı ve bal üretiminin %1,5'lık payını elinnde tutan Bingöl, 14,9 kilogram ile kovan başına verim açısında Türkiye ortalamasının 400 gram üzerindedir. İslami kaynaklarda adı Cebel-u Cur diye geçen Bingöl'ün tarihi milattan önce 2000'li yıllara kadar dayansa da bölgede tarihi kalıntılara pek rastlanmamasından kentin uzun süre yerleşim yeri olarak kullanılmadığının göstergesidir. Anadolu'nun çok fazla işgale uğramasına rağmen Bingöl işgal altında kalmayan nadir illerimizden biridir.
Olduka sert karasal bir iklim tipinin görüldüğü Bingöl’de, kışlar ayları uzun ve bol kar yağışlı olarak geçmektedir. Özellikle kış aylarının çok sert yaşandığı dönemlerde, kar yoğunluğunun dört metreye kadar çıktığı gözlemlenmiştir. Şehrin yıllık ortalama sıcaklığı ise -9 derece ile 39 derece arasında gözlemlenmiştir. Bütün bir sene boyunca toplamda ortalama metrekareye 900 milimetre kadar yağış gözlemlenen Bingöl’de, ilkbahar ve sonbahar aylarında artan yağış miktarıyla birlikte yeşil bitki örtüsü ile kaplanmaktadır. Yaz aylarının oldukça kurak geçtiği Bingöl’de, bu sebepten dolay geçim kaynağı daha çok yaylacılığa dayanmaktadır.
Tarihi milattan önce 2000’lere dayanan Bingöl’de; Murat Irmağı Vadisi'nde yer alan ve Urartu döneminde bölgenin 20 kilometre çevresini denetlemek için yapılan üç önemli kalesinden biri olan Sentarius Kalesi, Diyarbakır Çayı ile Konsper Çayı'nın birleştiği yerdeki bir tepe yapılmış olan ve Pers Kralı Dano'nun kızı için yaptırdığı Kral Kızı Kalesi, Erzincan tarihinde Acemlerin akınına maruz kaldığı rivayet edilen ve bir dönem Roma İmparatorluğu'nun kontrolünde kalmış olan Kiğı Kalesi, şehrin en eski tarihi yapılarından biri olan ve Bayındırlı Pir ali Bey Bin İbrahim Bey tarafından hicri 700 tarihinde yaptırılmış olan Kiğı Camisi, Kiğı ilçesinin Çanakçı köyünde bulunan ve Osmanlı - Rus Savaşı sırasından Karlıova bölgesinde Bingöllü şehitlerin anısına dikilmiş olan Mürsel Paşa Anıtı tarihi açıdan görülmeye değer yapı ve mekanlar arasında yer almaktadır.
Ülkemizde bal üretimi açısından önemli bir merkez olan Bingöl’de; ürettikleri lezzetli bal ve kaymaklardan dolayı adı Bal Kaymak Evleri olarak anılan Kuruca Köyü, dördünce jeolojik devirde oluştuğu tahmin edilen ve ülkemizin nadir doğa güzelliklerinden biri olan Buzul Gölü, Çiçektepe Köyü'ndeki Sivri Dağı'nın eteğinde bulunan ve bölgenin eski yerleşim yerlerinden biri olan Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası, Murat Nehri kıyısında bulunan ve bugün 17 odası ile hâlâ yapısını koruyan Zağ Mağarası, Cilalı Taş ve Tunç devirlerine ait kalıntıların bulunduğu ve duvarlarında oyma ve işlemelerin görüldüğü Kübik Mağarası görülmeye ve gezilmeye değer mekanlar arasında yer almaktadır.
Bingöl uçuşları 2013 yılında hizmet vermeye başlayan ve şehir merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alan Bingöl Havalimanı’ndan gerçekleşmektedir. Bingöl Havalimanı’ndan Ankara ve İstanbul’a karşılıklı seferler düzenlenmektedir.