Beyrut Şehri Hakkında Genel Bilgiler
Lübnan’ın başkenti olan Beyrut, Lübnan bağımsızlığını kazandıktan sonra hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye başlamıştır. Nüfusu 1.5 milyonun üstünde olan şehir, denizin etkisinden korunan bir körfez kıyısında yer almaktadır. Tipik Akdeniz ikliminin hakim olduğu Beyrut, yıllarca Ortadoğu’nun ekonomi, fikir ve kültür merkezi olmuştur. 1970’li yıllarda toplumsal karmaşa ve siyasi nedenler yüzünden patlak veren iç savaş yüzünden günümüzde bu özelliğini yitirmiştir. İç savaş öncesi Hristiyan ve Müslüman nüfusu nerdeyse birbirine eşitti. Günümüzde ise Müslüman kesim daha büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır.
Şehrin doğu bölümünde Hristiyan, batı bölümünde ise genellikle Müslüman kesim çoğunluktadır. Sünni kesim geçmiş dönemlerde fazla iken 1960’ların sonrasında göçlerin artmasından dolayı Şiilerin sayısı oldukça artmıştır. Ayrıca bazı bölgelerde Dürzi toplulukları da azınlık olarak yaşamaktadır. 1950 ve 1970 yılları arasında Ortadoğu’da en çok tercih edilen ve sevilen şehir iç savaş yüzünden büyük bir sempati kaybetti ve toparlama süreci zorlu olmasına rağmen günümüzde tekrar önemini kazanmaya başladı. Lübnan serbest ekonomisi ve döviz sistemi Beyrut şehrini Arap zenginlerinin tercih ettiği bir bankacılık merkezi haline getirdi.
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı eski adıyla Beyrut Uluslararası Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta bulunan, ülkenin tek havalimanıdır. Ortadoğu havayolları merkezi olarak bilinen havalimanı aynı zamanda ülkenin kargo taşıyıcısı olarak da bilinir. Ayrıca Beyrut Refik Hariri Havalimanı şehirde bulunan Beyrut Liman’ı ile beraber ülkenin ana girişi ve ana limanı olma özelliğine sahiptir.