Bartın Şehri Hakkında Bilgi
Ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ve Türkiye'de denize trafiğine uygun tek dere olan Bartın Çayı'nı sınırları içerisinde bulunan Bartın, 2016 yılında yayımlanan TÜİK verilerine göre 4 ilçe, 8 belediye, 47 mahalle, 265 köye sahiptir. Toplam 2143 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan ve 1991 yılında Zonguldak'tan ayrılarak ülkemizin 74. ili olan Bartın, orman varlığı açısından çok zengindir. Şehrin büyük bir kısmı Küre Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde bulunurken, ülkemizde üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsu olan Bartın Çayı'da yine Bartın'da yer almaktadır. Kuzeyini Karadeniz çevrelerken, doğusunda Kastamonu, doğu ve güneyinde Karabük, batısında ise Zonguldak illeri bulunan Bartın'ın il merkezi deniz seviyesinden 25 metre yüksekliktedir.Tarih kaynaklarına göre bölgenin ilk adı olan Parthenia tarihsel süreç ile birlikte Bartın'a dönüşmüştür. İlk olarak Gaska hâkimiyeti altında bulunan şehir, daha sonraları Hititler ve Paflagonyalıların kontrolüne geçmiştir. Birçok devletin izlerine rastlayabileceğimiz Bartın, 1460 - 1692 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Bolu Sancağı sınırlarında yer almaktaydı.
Birçok devletin ve medeniyetin izlerine rastlayabileceğimiz Bartın’da; "Devletlerarası barışın ve dostluğun anısına, İmparator Germanious’un yüceliği için Gaius Julius Aguilla yaptırdı" ifadeleri yer alan kitabelerin bulunduğu ve milattan sonra 41 - 54 yıllar arasında yaptırıldığı düşünüllen Kuşkayası Anıtı, Bizans Dönemi'nde oldukça ünlü olan ve Kale Çekiciler Çarşısı'nın olduğu bölgede yer alan Amasra Kalesi, Cenovalıların şato hâline getirdiği ve Cenova, Poggio ve Malaspina blazonlarının bulunduğu Cenova Şatosu, Sormagir Mahallesi ile Boztepe - Zindan Mahallesi'ni birbirine bağlayan Kemere Köprüsü, Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülen ve yaklaşık 50 odadan oluşan Yeraltı Çarşısı tarihi açıdan görülmeye değer yapı ve mekanlar arasında yer almaktadır.
Büyük bir kısmı Küre Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde olan Bartın’da; Karakaçak Köyü'nün Kuyupınar mahallesinde yer alan ve birçok renkli damlataşlarının bulunduğu Gürcoluk Mağarası, Ulus İlçesi'ne 17 kilometre uzaklıkta, Ulus Çayı üzerinde bulunan ve 10 metre genişliğinde bir kaya oyuğunun içinde çıkan suyun 20 metre yükseklikten düşmesiyle oluşan Ulukaya Şelalesi, 1200 yaşındaki doğal ve bakir ağaçların bulunduğu ormanlar ile birçok çağa ait kültür mirasının bulunduğu Küre Dağları Millî Parkı, 7 metre uzunluğunda olan ve denizi gözetleme, aydınlatma amacıyla inşa edilmiş olan Direkli Kaya gezilmeye ve görülmeye değer mesire alanlarından yalnızca birkaçıdır.