Başkent

Para Birimi

Hindu, Budizm ve İslam Kültürünü bir arada barındırmayı başaran Güney Asya ülkesi Bangladeş’in Başkenti Dakka, para birimi Taka ve resmi dili de Bengalce’dir. Geçmiş yıllara nazaran ekonomisini biraz olsun düzeltmeyi başaran Bangladeş, ivmeyi yükseltmeye de devam ediyor ve her geçen gün bu açığı bir şekilde kapatıyor. Tropikal iklimi ve kumsalları ile ziyaretçilerin ilgisini çeken ülke, sinekler konusunda ne yazık ki güçlü bir önlem alabilmiş değil, bu yüzden ülkeyi henüz yeni ziyaret edecek olan kimselerin bu konuda önlem almaları tavsiye ediliyor.
Dakka, ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir ve pirinç üretimi ile birlikte ülkenin merkezi olmayı da başarmıştır. Küçük bir ülke olan Bangladeş, orman ve kumsalların yoğun olduğu bir ülkedir ve yedi bölgeden oluşmaktadır. İpek ve mango üretiminde de yine aktif olarak rol oynayan ülkelerden bir tanesi olduğunu da belirtmekte fayda varadır. 2016 senesinde IMF tarafından hazırlanan geniş kapsamlı raporda, ekonomi anlamında en hızlı büyüyen ikinci ülke olma unvanını da almayı başaran Bangladeş, dışa bağımlılıktan kurtulmuş ve kendi üretimini yapmaya başlamıştır.
Dinine ve geleneklerine aşırı derecede bağlı olan yerel halk, misafirperver tavrı ile de dikkatleri üzerine çekiyor ancak ülkeyi henüz ziyaret edecekseniz dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olduğunu da bilmeniz gerekiyor. Erkekler, kadınların elini sıkmıyor ve bunun yerine bir selamlaşma biçimi olarak ellerini kalplerine götürmeyi tercih ediyorlar. Pirinç ve mercimeğin çok fazla kullanıldığı harika bir mutfak sizleri bekliyor. Mutfak kültürü ile de fark yaratan ülkeyi ziyaret etmeden önce vize sürecinin nasıl gerçekleşeceği de aşağıdaki gibidir.
Başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulmasının yanı sıra evrakların da yine eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi şarttır. 10 yıldan eski pasaportlar üzerine işlem yapılamıyor ve en az iki sayfası boş olmayan pasaportlar için de işlem yapılmayacağını ve vize başvurularının olumsuz sonuçlanacağını belirtmek gerekiyor. Bangladeş vizesi için sizlerden talep edilecek evraklar, ülkeyi ziyaret durumunuza ve vize türünüze göre değişiklik gösterebiliyor. Şüpheli bir durumda ekstra evrak talebinde bulunma gibi bir hakka da sahiptirler.
Turistik vize için başvuru yapacaksanız eğer ülkede konaklama sürenizin maksimum 30 gün olduğunu da bilmeniz gerekiyor. Süre aşımı durumunda büyük yaptırımlar sizleri bekliyor ve bunun yanı sıra ülkeye tekrar girişinizin engellenmesi de söz konusu olabiliyor. Turistik vize süresinin uzatılması için ekstra talepte bulunmanız gerekiyor ve talebinizin olumlu karşılanması durumunda 30 günlük bir süre daha uzatabiliyorsunuz. Turistik vize sahibi iseniz ve Bangladeş’te çalışma gibi bir düşünceye sahipseniz ne yazık ki bu mümkün değil. Bu durum tespit edildiği takdirde yine cezai yaptırımlar karşınıza çıkıyor ve bunun legal olmadığını da bilmeniz gerekiyor.
Seyahat sağlık sigortası, evraklar arasında yer alması gereken belgeler den bir tanesidir ve bunun yanı sıra konaklama için tercih ettiğiniz otelin rezervasyon dökümanı da yine belgeler arasında yer almalıdır. Ülkeye gitmeden önce yaptıracağınız birtakım aşılar var ve bu aşıların listesini de konsolosluk aracılığı ile detaylı bir şekilde öğrenebiliyorsunuz. Dilerseniz kurumsal web sitesini ziyaret ederek de konu ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Ülkede sineklerin çok fazla olması ve özellikle sıcak dönemlerde salgın hastalıkların baş göstermesi nedeni ile bir koruma planı da zorunludur.