Artvin Şehri Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir şehridir. Gürcistan ile sınır komşusudur. Ardahan, Erzurum ve Rize illeri ile de yurt içinde komşu şehirdir. Şehir nüfusu 168 bin civarındadır. Nüfusun yaklaşık olarak %60 kadarı şehirlerde yaşamaktadır. Coğrafi ve kültürel yapısı ile Anadolu’nun önemli şehirlerinden biridir. Gürcistan ile sınır komşusu olması ile de Türkiye için önemli bir yere sahiptir. Yüzey şekilleri çok engebeli olan şehirde iklim çeşitliliği de fazladır. Şehrin en önemli akarsuyu Çoruh Nehridir. Artvin boğalarıyla meşhurdur ve şehrin simgesi boğadır.
Artvin şehrinin %55’i ormanlık alanlarla çevrilidir. Murgul ilçesinde çıkarılan bakır madeni şehir ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Tarih boyunca genellikle Livane ve Çoruh isimleriyle bilinmektedir. Artvin’de Gürcü, Hemşin, Kıpçak Türkleri, Ahıska Türkleri ve Laz gibi birçok etnik grup yaşamaktadır. Bu da artvine çok çeşitli bir kültür sunmaktadır. Milli parkları ile ünlü olan şehirde ayrıca biyosfer rezerv alanı olarak bilinen Türkiye’deki tek bölgedir. Bu bölge aynı zamanda dünya mirası olarak da görülmektedir.
Artvin ekonomisini tarım ve ticaret belirlemektedir. Tarım alanında çay, fındık, ve son dönemlerde yetiştirilen kivi başlıca tarım ürünleridir. Belirli kesimlerde de narenciye yetiştiriciliği mevcuttur. Artvin’de daha çok tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Ayrıca bakır madenini işleyen sanayi kuruluşları da mevcuttur. Şehir önemli maden yataklarına sahiptir. MTA tarafından toplam 81 adet maden yatağı tespit edilmiştir. Bakırın yanı sıra Altın, Gümüş ve Çinko da çıkarılmaktadır.
Artvin’de henüz havalimanı bulunmamaktadır. Fakat Batum Havalimanı’nı Gürcistan sınırında olduğu için ortak Türkiye ile ortak kullanılan bir havalimanıdır.
Gürcistan’ın güneybatısında yer alan ve Batum şehrine 2 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanıdır. Hopa’nın 20 kilometre kuzetinde yer alan havalimanı Türkiye’ye yurtiçi ve yurtdışı hizmet sağlamaktadır. Gürcistan’da aktif olan 3 havalimanından biri olan Batum Havalimanı, yeni terminal binası ile birlikte yıllık ortalama 600 bin yolcuyu ağırlamaktadır. Sivil kategoride bulunan havalimanında Pegasus Airlines ve Türk Hava Yolları gibi yerli firmalar da hizmet vermektedir.