Afyonkarahisar Şehri Hakkında Genel Bilgiler
Halk arasındaki adıyla Afyon, aynı isimli ilin merkezidir. Mermer ve gıda sektöründe ülke içinde ve dışında oldukça iyi bir isim yapmıştır. 2005 yılında şehrin ismi Afyonkarahisar olarak değiştirildi. Şehrin bilinen en eski adı Karahisar-ı Sahib’dir. Karahisar adı, şehrin merkezinde koyu renkli volkanik kayaların renginden ve üstünde bulunan hisardan gelir. Günümüzde kullanılan Afyon ismi ise bölgede yıllardan beri üretilen haşhaşa dayanmaktadır.
Şehrin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanır. Şehirde yıllar önce hüküm süren Pers ve Roma İmparatorluğu’na dair kalıntılar bulunmuştur. 12. Yüzyıl sonlarına doğru Türk egemenliğine geçmiştir. Stratejik bir konumda bulunan şehir yıllarca Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok ulusa ev sahipliği yapmıştır.
Afyon, mermer tesisleri ile ünlüdür. Zengin ve kaliteli mermer yatakları sayesinde sektörün hızla gelişmesine katkıda bulunmuştur. Bu yatakların işletilmesi ve işlenmesi üzerine firmalar mevcuttur. Ayrıca bu alan dışında gıda sektörü de önemli ölçüde gelişim göstermiştir. Özellikle Afyon lokumu ve kaymaklı Afyon Kadayıfı meşhurdur. Ülkede patates ve yumurta gibi sürekli tüketilen ürünleri ile de adını piyasaya duyurmuştur. Bulunduğu konum ve nüfus itibariyle sanayileşme daha azdır. Bu yüzden şehre yapılan yatırımların sayısı diğer şehirlere oranla düşüktür. Şehirde bulunan termal alanlar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle Termal Turizm Alanı olarak misafirlerin kullanımına açılmış ve bu sayede turizm açısından şehre destek sağlanmıştır. Termal alanların son yıllarda birçok özel sektör tarafından rağbet görmesiyle otel ve konaklama yerlerinin de artması şehrin ekonomisine katkıda bulunmuştur.
Afyon’da Türkiye’Nin ve NATO’nun ikinci büyük askeri havalimanı bulunmaktadır. Fakat sivil amaçlı kullanılmadığı için şehirde iç ve dış hat seferlerinin yapılabileceği bir havalimanı bulunmamaktadır. Bunun yerine şehre ortalama 60 kilometre uzaklıkta olan Zafer Havalimanı kullanılmaktadır.