Başkent

Para Birimi

Afganistan, yapılan araştırmalar doğrultusunda dünyanın en büyük ülkeleri listesinde 41. Sırada karşımıza çıkıyor. İslami Cumhuriyet yönetim biçimine sahip olan Afganistan’da yasama, yürütme ve yargı organları da aktiftir. Etnik kimliği ile dikkatleri üzerine çeken ülkenin %99 gibi bir dilimi müslümandır ve katı bir inanış hakimdir.
Ülkenin Başkenti Kabil, resmi dili ise Darica ve Peştuca’dır. Para birimi ise; Afgani.
Amerikan, Sovyet ve İngiliz kolonilerine karşı verilen mücadele ve geçmiş yıllarda birçok medeniyetin konumlandığı Afganistan, dil ve yönetim konusunda güçlü bir yapıya sahip olmakta zorlanıyor.
Tarım, hizmet ve endüstri, ülke ekonomisinin başını çeken geçim kaynakları arasında yer alıyor ancak %80’lik gibi yüksek bir dilim bizlere tarımın çok daha güçlü bir kaynak olduğunu gösteriyor.
Afganistan’da çok güçlü bir sosyal hayat yok ve muhafazakar kimlik de bunun en önemli etkenlerinden bir tanesi olarak gösteriliyor. Dini bayramlar dışında herhangi bir festival ya da benzeri etkinlik söz konusu değildir.
Ataerkil bir toplum yapısı bariz bir şekilde görülüyor. Evin lideri her zaman yaşça büyük olan erkek kişidir ve onun sözü kabul edilmektedir. Aile onuru ve toplum içerisindeki saygınlık, insanlar için her şeyden daha önemli ve dini değerlerin çiğnenmesi ya da reddedilmesi gibi bir durum da söz konusu değil.
Kabil, ülkenin en gelişmiş şehri ve bünyesinde barındırdığı pazarlar, alış veriş noktaları ile birlikte ziyaretçilerin en çok tercih ettiği şehirler arasında yer alıyor. Burada bulunan pazarlarda Afgan halkının ürettiği ufak tefek hediyelik eşyalar ve sembolleri de bulabiliyorsunuz.
Kabil’den sonra Afganistan’ın en büyük şehri olan Kandahar da gelişmişlik bakımından Kabil’e yakın duruyor ve diğer şehirlerden çok daha iyi durumda olduğunu söylemek de mümkün.
Afganistan’ı ziyaret etmeden önce sahip olmanız gereken vize türleri de aşağıdaki gibidir;
Resmi pasaport sahibi olan kimselerin vizeden muaf olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunun dışında bir durum söz konusu ise ve turistik ziyaretleriniz için vize almak istiyorsanız maksimum 30 gün gibi bir süre karşınıza çıkıyor.
Vize işlemlerinde yine birçok vize değerlendirmesinde olduğu gibi başvuru formunun eksiksiz doldurulması şartı karşınıza çıkıyor ve bununla birlikte pasaportlarınızın 10 yıldan daha eski olmaması gerekiyor. Ek olarak 2 boş nüshaya da evraklar arasında yer vermek zorundasınız.
Davetiye ya da ticari ikamet gibi bir durum söz konusu değil ve yalnızca kısa süreli seyahat gibi bir planlama yaptıysanız sahip olmanız gereken vize turistik vize olacaktır. Turistik vize 30 günü kapsıyor ancak talep ile birlikte 30 gün daha sürenin uzatılabileceğini belirtmekte fayda var.
Başvurularınızı konsolosluğa yapıyorsunuz ve herhangi bir aracı kurum ya da seyahat/turizm acentesi bu konuda hizmet sağlamıyor.
İş seyahati ya da herhangi bir ticari amaç söz konusu ise sahip olmanız gereken vize ticari vize olacaktır. Kongre ya da fuar gibi etkinlikler için ülkeyi ziyaret etmek istediğinizde de yine ticari vize sahibi olmanız gerekiyor.
Ziyaret edeceğiniz firmanın, ticari seyahatleriniz için sizlere bir davetiye ulaştırması gerekiyor ve yine evraklar arasında bu davetiyenin olması da şart koşuluyor.
Vize başvurularında kişisel ya da grup olarak başvuru yapma durumunuz da söz konusudur.
Vatandaşı olmadığınız ülkeye aile ya da akraba ziyareti için seyahat etmeyi düşünüyorsanız sahip olmanız gereken vize ziyaret vizesi olacaktır. Bir önceki vizede bahsedildiği gibi bu ziyaret öncesi ziyaret edeceğiniz ailenin sizlere bir davetiye iletmesi gerekiyor ve bu davetiyeye evraklar arasında yer verme zorunluluğunuz söz konusu hale geliyor. Afganistan ziyaret vizesinin maksimum kapsadığı süre 30 gün olarak belirlenmiştir. Sürenin uzatılıp uzatamayacağı konusunda konsolosluktan bilgi almanızda fayda var çünkü web sitesinde bu konuya dair net bir bilgi yer almıyor. Kısa süreli vizelerden bir tanesi olan ziyaret vizesi, davet mektubunun eksik olması halinde hiçbir şekilde verilmiyor.